tisdag 6 januari 2009

På rätt sida älven

Som gamle Janne Josefsson sa en gång "De gäller att bo på rätt sida älven". Det har blivit mycket Norra Älvstranden på sistone och det är dags att lämna. Älvsnabben lägger ut och angör Rödasten dit writers fortfarande verkar vallfärda, trotts Göteborgs Stads ihärdiga försök att få området klotterfritt. Älvsborgsbron buffas frenetiskt och Pannhusets väggar motverkas i media påhejade av anti klotterlobby med E i spetsen.

Det staden inte verkar ha förstått är graffens betydelse över hur omtyckt området är idag bland den vanlige svennen. Ett område behöver en viss mån av skitighet, kreativitet och skaparglädje för att folk skall ta det till sig.

På Röda sten skiljer sig stadslivet betydligt mot de på Norra Älvstranden. Här ser man alla möjliga typer strosa runt. Utomhus kurser i tango på somrarna, påtända revare festar på stränderna och writers målar vägarna.

På området kring Rödaste är det fortfarande så pass skitigt att folk vågar ta det till sig och påverka sin miljö. Detta händer inte och kommer inte hända på Norra älvstranden.

Graffitimålarna var de första kreativa människorna där som på många andra ställen som blivit populära runt om i Göteborg.

Nästa anhalt får bli de populära Järntorget och Andra Långgatan två praktexempel där graffitin hjälper till att hålla nere ett område från att bli för fint och på så sätt en död del av staden. Fast graffitin skall inte få hela äran för det hela. Porrklubbar, sunkiga Öl-hak och knarklangare hjälper också till.

Men det intressanta här är att Göteborgs dyraste och mest populära bostadsområde ligger bara två kvarter från den slitna sönderbombade och porrklubbskantade Andra Långgatan.

tror ni att det området hade varit så dyrt och lika populärt om inte graffarna och porrklubbarna gjort sitt, knappast tror jag.
1 kommentar:

Kålle sa...

Bra analys, fast Vasastan och områderna runt Avenyn är dyrare än Linnestaden.